Shtypjen
e gjakut duhet matur herë në krahun e djathtë, herën në të majtin, mirëpo
përse? Nëse vlerat janë shumë të ndryshme, mund të jetë një paralajmërim për
gëlqerëzimin e enëve të gjakut, bën të ditur revista »Apotheken Umschau«. Nëse
diferenca është më shumë se 15 mmHg, rritet rreziku për një sëmundje nga
çrregullimi i qarkullimit të gjakut për
dy herë e gjysmë më shumë dhe, rreziku i vdekjes nga sëmundje kardiovaskulare është
më i madh.
Edhe
mjekët duhet tua masin pacientëve shtypjen e gjakut herë në krahun e majtë,
herën në të djathtin”, rekomandon revista gjermane “Apotheken Umschau.“
Kakao rritë aftësitë psikofizike
Një
studim dëshmoi se substancat nga kakao jo vetëm se zbresin shtypjen e gjakut,
por mund të ushtrojnë ndikim të drejtpërdrejtë edhe në funksionin e enëve dhe
ta përmirësojnë qarkullimin e gjakut. Kjo u konstatua gjatë studimeve të bëra nga Klinika Universitare
e Mashtrihtit, Dyzeldorfit dhe Shkollës së Lartë të Sportit në Këln, ku sportivëve
iu dha shtatë ditë pije të kakaos me 20 miligram të të ashtuquajturve
flavonole. Matja që pasoi menjëherë, tregoi zgjerimin mjaft të madh të enëve. Qarkullimi
i shtuar i gjakut ndikoi në rritjen e aftësive psikofizike të sportivëve.
Tashmë është vërtetuar se kakao ndikon në rënien e infarktit. Konsumimi i
rregullt i çokollatës ( tre herë në javë), mund ta zbresë deri në në 30 % rrezikun nga goditja në tru...
Për
lexuesit e blogut: Nga gjermanishtja Lis Bukuroca
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen